Kredi Kartı Aidatı İadesi 2026: Yıllık Kart Ücreti Geri Alınır mı?

30 Saniyede Özet

Kredi kartı/banka kartı yıllık üyelik ücreti (kart aidatı) geri alınabilir mi? Yargıtay kararlarında evet — banka, bu ücret karşılığında size somut bir hizmet sunduğunu ispat edemezse, kart aidatı haksız şart sayılabilir ve ödenen tutarın iadesine hükmedilebilir; ancak aksi yönde karar da vardır. 2026 itibarıyla 186.000 TL’nin altındaki uyuşmazlıklar için İl/İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabilir — dava açmaya gerek yoktur. Dikkat: “kart aidatınızı iade edeceğiz” diyerek arayanların önemli bir kısmı dolandırıcıdır, aşağıdaki uyarı bölümüne bakın.

Hukuki Dayanak

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5. maddesi, tüketiciyle akdedilen sözleşmelerde yer alan ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarını “haksız şart” olarak tanımlar ve bu şartların tüketiciyi bağlamayacağını hükme bağlar. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 24. maddesi ise kart hamilinin, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf adı altında hiçbir ödemeye zorlanamayacağını düzenler.

Yargıtay’ın Görüşü

Yargıtay, 2011 yılından itibaren verdiği bazı kararlarda kart aidatı/yıllık üyelik ücretinin, bankanın karşılığında somut ve ölçülebilir bir hizmet sunduğunu ispatlayamadığı sürece haksız şart teşkil ettiğine hükmetmiştir:

  • Yargıtay 13. HD, E.2011/5605 K.2011/14474 (13.10.2011) — tüketicinin bir süre kart aidatı ödemesinin, bu bedeli kabul ettiği anlamına gelmeyeceği açıkça vurgulanmıştır.
  • Yargıtay 19. HD, E.2015/13054 K.2016/3659 (02.03.2016) — sözleşmedeki “kredi kartı üyelik ücreti alınacağına” dair hükmün haksız şart olduğuna hükmedilmiş, kesilen tutarın iadesine karar verilmiştir.
  • Yargıtay 11. HD, E.2021/4713 K.2022/490 (21.01.2022) — karar, mahkemenin talep konusu olmayan kredi kartı aidatı talebi varmış gibi gerekçe oluşturması nedeniyle (HMK m.297/1-c) kanun yararına bozulmuştur; haksız şart yönünde bir Yargıtay tespiti içermemektedir.

Bu kararlar, bankanın ispat yükü ilkesinin ele alındığını göstermekle birlikte uygulama dosyaya ve sözleşme şartlarına göre değişmektedir.

Dikkat: Aksi Yönde Karar da Var — Her Dosya Sözleşmeye Göre Değerlendirilir

Dürüst bir değerlendirme için belirtmek gerekir ki Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, E.2016/10331 K.2018/4043 sayılı, 02.04.2018 tarihli kararında (oy birliği, bozma) bankaların kâr amaçlı kuruluşlar olduğunu, kredi kartı hizmetinin risk ve maliyetini 5464 sayılı Kanun m.25 çerçevesinde belirledikleri ücretle kullanıcıya yansıtabileceklerini, ücreti ödemek istemeyen tüketiciyle sözleşme yapmaya ya da sözleşmeyi sürdürmeye zorlanamayacaklarını belirterek, kredi kartı üyelik bedeli adı altında alınan ücretlerin iadesine hükmeden yerel mahkeme kararını bozmuştur. Bu nedenle iade talebinin sonucu; sözleşmenin şekil şartlarına (12 punto, müzakere edilmiş olma, bir örneğinin verilmesi), aidatsız kart alternatifinin sunulup sunulmadığına ve tahsilatın mevzuattaki ücret sınırlarına uygunluğuna göre dosya bazında değişir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

2026 itibarıyla değeri 186.000 TL’nin altında olan uyuşmazlıklarda İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabilir — bu, mahkemeye göre çok daha hızlı ve harçsız bir yoldur. Hakem heyeti kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz edilebilir. Değeri 186.000 TL’yi aşan talepler doğrudan Tüketici Mahkemesi’nde dava konusu yapılır.

Zamanaşımı Ne Kadar?

Haksız şart nedeniyle yapılan ödemenin iadesi talebi, sebepsiz zenginleşme niteliğinde de değerlendirilebildiğinden (TBK m.82: öğrenmeden itibaren iki yıl, her hâlde on yıl) ayrıca Türk Borçlar Kanunu m.146’daki 10 yıllık genel zamanaşımı süresine tabi tutulabilmektedir; süre bakımından somut dosya ayrıca incelenmelidir. Geçmiş yıllara ait kesintiler için de zamanaşımı süresi içinde kaldığı sürece iade talep edilebilir.

⚠️ Önemli Uyarı: Kart Aidatı İadesi Dolandırıcılık Aracı Olarak Kullanılıyor

Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin 2025 tarihli birden fazla kararında (örn. E.2024/23577 K.2025/3528, 06.05.2025) tespit edildiği üzere, dolandırıcılar “kredi kart aidatı” veya “sigorta masraf aidatı iadesi yapılacağı” bahanesiyle vatandaşları arayıp kart bilgilerini ve SMS ile gelen 3D güvenlik şifrelerini almaya çalışmaktadır. Gerçek bir iade süreci sizi arayarak veya kart bilgisi/şifre isteyerek yürümez — başvuru bankaya veya Tüketici Hakem Heyeti’ne SİZİN tarafınızdan yapılır. Sizi arayıp iade sözü veren kimseye asla kart numarası, son kullanma tarihi, CVV veya SMS şifresi vermeyin.

Kart aidatı iadesi başvurunuz için ön değerlendirme isterseniz WhatsApp’tan yazabilirsiniz.

Bilgi için İletişim sayfasını kullanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yıllık kart ücreti yasal mı?
Sözleşmede yazması tek başına yeterli değildir — banka karşılığında somut bir hizmet sunduğunu ispat edemezse, bu ücret 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m.5 kapsamında haksız şart sayılabilir ve iadesi gündeme gelebilir.

Kart aidatı iadesi için nereye başvurulur?
Önce bankaya yazılı başvuru yapılır; olumsuz yanıt alınırsa (2026’da 186.000 TL’nin altındaki tutarlar için) İl/İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulur.

Geçmiş yıllara ait aidatlar da geri alınabilir mi?
Evet, TBK m.146’daki 10 yıllık genel zamanaşımı süresi içinde kalan kesintiler için iade talep edilebilir.

Beni arayıp “aidatınızı iade edeceğiz” diyorlar, gerçek mi?
Çoğunlukla hayır — bu, Yargıtay 8. Ceza Dairesi kararlarına konu olmuş bilinen bir dolandırıcılık yöntemidir. Böyle bir aramada asla kart bilgisi veya SMS şifresi paylaşmayın.

Hakem heyeti kararına itiraz edilebilir mi?
Evet, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz edilebilir.

Sadece kredi kartı mı, banka kartı da kapsar mı?
Aynı ilke, yıllık ücret/aidat kesintisi yapılan banka kartları ve ek kartlar için de geçerlidir.

0534 636 19 19 WhatsApp @alyarhukuk alyarlaw@gmail.com